Biszkopt
mąka 125 g
cukier 125 g
jajka 5 (L)
proszek do pieczenia 1 łyżeczka (do herbaty)
Żółtka oddzielić od białek. Do białek ubitych na sztywno ze szczyptą soli, dodawać cukier ( nie naraz, po trochu). Następnie po jednym żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Mąkę sypiemy porcjami , nie naraz ale też nie po łyżce. Ja odmierzoną mąkę dzielę mniej wiecej na trzy ;) i mieszam dokładnie, żeby na dnie nie została nierozmieszana mąka. Blachę- półkę z piekarnika wykladam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wyrównuję. Piekarnik nagrzany do temperatury 200 °C . Czas pieczenia 10-12 minut. U mnie 11 minut. Wyjmuję blachę i ściągam z blachy biszkopt razem z papierem. Teraz trzeba ciasto zwinąć razem z papierem w ciasną roladę i zostawić do wystygnięcia. Kiedy biszkopt jest już chlodny rozwijam go odrywając papier od ciasta. Nigdy odwrotnie! Zawsze odrywamy papier od ciasta! Biszkopt nawilżam - syropem z brzoskwiń, ale można też użyć herbaty, wody z sokiem z cytryny... co kto lubi :) Na ciasto wykladam równą warstwą uprażone jabłka. Ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych jabłek ze słoika ;) Biszkopt razem z jabłkami zwijam .
Bita śmietana
Śmietana kremówka 30% lub 36% 400g
Cukier puder 4 łyżeczki ( do herbaty)
Jeśli rolada ma być przechowywana dłużej niż 24 godziny, dodaję fix do śmietany z Delecty.
Śmietana musi być zimna (co najmniej 12 godzin w lodówce).
Jeśli to śmietanka w kartoniku, to najlepiej karton rozciąć i dobrze wygarnąć zawartość.
Miska do ubijania najlepsza jest metalowa. Dobrze jest przed ubijaniem miskę włożyć do lodówki na minimum 15 minut, to przyspieszy proces ubijania. Ubijam trzepakami na sztywno, wtedy dodaję cukier, mieszam przez moment i gotowe.
Smaruję roladę, część nakładam do worka cukierniczego z tylką i dekoruję.
Smacznego! :)
Dziękuję za przepis.Mnie ta kremówka interesowała.Ja biszkopt przekładam na ścierkè lekko posypaną cukrem pudrem, zrywam papier i zawijam w ścierce.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKiedyś zwijałam podobnie jak Ty, teraz idę na łatwiznę :))
UsuńPozdrawiam gorąco!
Może się ośmielę i zrobię? Sensownie to wytłumaczyłaś i podobny biszkopt robię od lat.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:))
Śmiało do dzieła! Do odważnych świat należy :))
UsuńPozdrawiam gorąco!
na pewno pyszny...
OdpowiedzUsuńOj, to prawda ;)
UsuńZrobiona. Czeka na gości.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :))
Usuń