piątek, 30 lipca 2021

Ciasto ptysiowe czyli ptysie z bitą śmietaną

  Weekend za pasem, więc coś słodkiego by się przydało.  W zeszłym tygodniu to nie były eklerki, tylko rozpaczliwa akcja ratunkowa  ;) 

Ciasto ptysiowe 

125 ml mleka 3,2 %

125 ml wody 

50 g masła 

150 g mąki pszennej tortowej 

25 g mąki ziemniaczanej 

5 jajek 

Do rondelka wlewamy wodę, mleko,  dodajemy masło i zagotowujemy. Obie mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do gotujących się  -  mleka z wodą i masłem. Bardzo energicznie mieszamy,  cały czas na gazie.  Ja trzymam tak około minuty.

Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.  Kiedy nie będzie już parzyć przy dotknięciu,  miksujemy z jajkami. Jajka trzeba dodawać po jednym!  Najlepiej wcześniej wybić je do szklanki a potem delikatnie przechylając szklankę dodawać do miksowanego ciasta po jednym. Jeśli dodamy wszystkie jajka naraz to viasto się zwarzy.   

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto możemy przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki, ale możemy też po prostu zrobić to łyżką.  Na jednego ptysia - jedna czubata łyżka ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C termoobieg albo 200°C góra +dół. Pieczemy około 25 - 30 minut. Pieczemy na złoty kolor, można jeszcze po upieczeniu potrzymać we włączonym piekarniku 5-10  minut , ale uchylamy wtedy drzwiczki (można włożyć  łyżkę,  żeby piekarnik się nie  zamknął ). Ptysie będą wtedy podsuszone i bardziej chrupiące .

Po ostygnięciu,  kroimy na pół i nadziewamy.  Ja dałam bitą śmietanę,  ale można he nadziać też kremem budyniowym.  :)

Bita śmietana - na 250 ml śmietany (30% lub 36%) dajemy dwie łyżeczki (do herbaty) cukru pudru.  Jeśli ptysie maja być na "zaraz" nie dodaję nic  więcej, jeśli mają postać dłużej w lodówce dodaję fix do śmietany. 





6 komentarzy:

  1. O jejku, ślinka poleciała. Apetycznie wygląda i są napewno smaczne.A ja na niedzielę ma zrobić tort dla mojego 2 letniego wnusia.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę epatować fałszywą skromnością, są pyszne ;)
      Czekam na fotorelację z urodzin i fotkę tortu :)
      Ściskam!

      Usuń
    2. Urodziny będą w niedzielę.Nie wiem czy się odwaźę pokazać ten tort bo to nie okrągły tort.

      Usuń
    3. Torty są różne - kwadratowe, prostokątne w przeróżnych kształtach :)

      Usuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś! Karpatkę robiłam ale ptysiów jeszcze nie - muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń